Tuesday, September 20, 2011

Vaksin tambahan

Sekarang aku sibuk study tentang vaksin tambahan untuk bayi. Majalah, artikel, internet, blog, forum, kwn2. Dua vaksin aku sedang consider:
- pneumococcal (rm300 perjap x 4)
- rotavirus (rm150 perjap x 3)

Pneumococcal (sebut new mo cockle) utk jangkitan darah, paru2, bhgian tgh telinga, mengnitis. Mengnitis boleh bawa maut/cacat otak.

Rotavirus untuk virus saluran usus. Hampir kesemua kanak2 berpotensi untuk mendapat rotavirus/cirit birit. Boleh baik dengan penjagaan rapi- boleh mudarat jika penyahhidratan berlaku. Fatwa majlis agama mengeluarkan kenyataan ada vaksin rotavirus yg haram kerana ada unsur babi. Tapi aku keliru vaksin yang mana haram sbb artikel CAP mengatakan rotarix sedangkan fatwa mengatakan yang lagi satu.

Yang pasti kos utk vaksin lebih berbaloi dari kos utk rawatan dan hari hari kecemasan yg perlu dilalui jika anak kita dijangkiti. Vaksin ini disyorkan terutama jika anak dijaga di pusat penjagaan.

-----------sambungan-------
I baru email my good friend- a paed- this is his reply:
(price rate in kedah)

pneumococcal vaccine - number of shots depend on when u take it. 
if start below 6 months of age then u need 3 shots plus one more at 2 years.
if start between 6 mths to 12 mths - 2 shots plus one booster at 2 yrs
if start above 1 year only 1 shot plus booster
price RM250 per shot

rotavirus oral vaccine must be completed before 6 months of age. gsk 2 doses only 
msd 3doses . interval of 1 mnth in between doses for both brands 
price RM150 per dose.
halal issue is not a problem now

Tq dr:)

4 comments:

Anonymous said...

Intan

Anonymous said...

Uisssh penat je taip... Haisshhh...

Yup vaksin 1st tu wajar amik... Sbb nowdays dah jd mcm trend plak bb kena bronkitis/ jgkitan paru2( terjadi bila bb demam selsema n kahak tak blh kluar then perap kt paru2 then kna jgkitan) masa amann dulu tak tau pun wujud nye vaksin ni...P checkup bulanan kt klinik kerajaan dorg tak buat vaksin ni, so bila dah kena kt amann barulah doktor ckp ada vaksin tmbhn, bila fah start kena ianya berlarutan smpi umur 2 years plus.. Almost every month mesti demam n dpt lung infection .. Huhu letih n sian kt amann.. N lg satu dont forget bout insurance for lil mika... Try search bout prudential takaful (3 in1) kemlngn& nyawa/medical card/education saving. This pakej is good... B4 mika blm ada masalah ni baik amik awal... Esok 2 kita tak tau... Ok mummy gud luck...

Anna said...

Hehe .. Tq intan:) Recommendation anda amat bermanfaat utk aku yg terkial2 ni.
Tu la - skrg mcm trend pula penyakit itu ini lebih baik bersedia,

Asna said...

according to naufal's doctor, rotavirus got pig enzime n advice us not to take it....hihi...pneumococal naufal ambil la...better ambil awal sbb kalo dah 6months n above, kena amik 4 dos mcm naufal...tapi time tu ada promotion, buy 3, get 1 free..total is rm200 or rm250..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...